top of page

Světové sportovní hvězdy vyzývají cyklisty i řidiče: Respektujme se!

Aktualizováno: 5. 8. 2022


Česko a Nizozemsko spojily síly. Připravily sérii videí s hvězdami světové cyklistiky a dalšími osobnostmi a vyzývají k vzájemné ohleduplnosti na silnicích. „Nemusíme se milovat, stačí se respektovat,“ říká Nizozemec Fabio Jakobsen, vítěz etap na Tour de France i Vuelta Espaňa.


Do projektu, který společně s Velvyslanectvím Nizozemského království v Praze inicioval nejlepší český silničář historie Roman Kreuziger (na fotografii), se zapojili elitní světoví cyklisté - Nizozemec Wout Poels, Britka Lizzie Deignan, Dán Michael Valgren, Belgičan Jasper Stuyven či fenomenální italský sprinter Elia Viviani. Iniciativu podpořila i vítězka French Open a US Open, tenistka Andrea Sestini Hlaváčková.


Motto videí je prosté „Je jedno, jestli zrovna jedu na kole nebo autem, jsem především člověk a respektuju ostatní,“ vysvětluje Roman Kreuziger. „Těší mě, že jsme spoty připravili ve spolupráci s kolegy z Nizozemska. Spolupráce je logická, vždyť je to cyklistická velmoc a s provozem cyklistů a motoristů má bohaté zkušenosti,“ dodává desetinásobný účastník Tour de France, který podle svých slov najezdí za volantem až 50 tisíc kilometrů ročně a další tisíce kilometrů v sedle.


Vzájemná ohleduplnost je přesně to, co lidem na českých silnicích chybí - podle nedávného průzkumu společnosti KANTAR považuje každý druhý Čech vztah motoristů a cyklistů za nepřátelský. Bezpečně se v provozu cítí pouze třetina cyklistů. Řidičům vyčítají velkou rychlost (48 % dotazovaných cyklistů) či nedostatečný prostor při předjížděcím manévru (35 %). Motoristům naopak nejčastěji vadí, že cyklisté jezdí vedle sebe a nerespektují zákaz jízdy po chodníku.


Videa vznikala v Česku, Nizozemsku, Monaku a Itálii od ledna do května letošního roku. K vidění budou v průběhu léta na Facebooku, Instagramu a YouTube iniciativy Dám respekt.








bottom of page