top of page

PODCAST: Roman Kreuziger

Aktualizováno: 12. 10. 2023


Desetkrát absolvoval Tour de France jako závodník, po jedenácté už vyrazil jako týmový ředitel sestavy Bahrain Victorious. Se svými svěřenci slavil etapová vítězství i celkové umístění v Top 10. Záběr Romana Kreuzigera je ale mnohem širší – před několika lety založil iniciativu Dám respekt. „Jde nám o méně nehod cyklistů a více ohleduplnosti, oboustranné. Situaci znám z obou stran, za volantem najezdím víc jak padesát tisíc kilometrů ročně. A když jsem závodil, absolvoval jsem třicet tisíc kilometrů na kole,“ říká.


V Česku jsou lidé na kolech obětí čtyř tisíc nehod ročně. „Důvod? Malá znalost pravidel a nedostatek ohleduplnosti. Říkám to stále dokola, ale je to tak. Je spousta neukázněných řidičů, ale i spousta cyklistů. Nemají si co vyčítat. Každý by měl začít u sebe,“ podotýká Kreuziger, který za alarmující považuje nové statistiky nehod, které způsobuje alkohol. „Pro to nemám žádné pochopení, u cyklistů ani řidičů.“


Iniciativa Dám respekt vznikla před 4 lety. „Impulsem bylo, že řada mých kamarádů se stala obětí dopravních nehod. Bohužel Ital Michele Scarponi, proficyklista, ji nepřežil. Jedním z našich hlavních témat byl boční odstup 1,5 metru. Ale je to spíše symbol. Nejdůležitější je o sobě vědět navzájem a dodržovat předpisy.“ zdůrazňuje nejúspěšnější český silniční cyklista.


A jak zvládl Kreuziger přechod do role sportovního direktora? „Je to hodně náročně, na kole se musíte soustředit na několik hodin závodu, v roli ředitele pracujete klidně 18 hodin denně. Ale baví mě to, zůstal jsem v prostředí, které dobře znám,“ uzavírá.



 

Projekt Dám respekt je financován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Fond zábrany škod je zřízen zákonem č. 168/1999 Sb. a věcně ho spravuje Česká kancelář pojistitelů, profesní organizace pojišťoven, které jsou oprávněny na území České republiky provozovat pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (povinné ručení). Tyto pojišťovny do fondu zábrany škod odvádí ročně 3 % z přijatého pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Prostředky z fondu jsou rozdělovány mezi základní složky IZS, tedy hasiče, policisty a záchranáře, ostatní složky IZS a subjekty realizující projekty vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na silnicích a programy prevence v oblasti škod z provozu vozidel. Více informací: www.fondzabranyskod.cz.

bottom of page