top of page

PODCAST: Jedna chyba může zničit spoustu životů, říká šéfka autoškoly

Aktualizováno: 11. 8. 2023


Je přísná a razantní. Ale bez toho to podle ní nejde. NICOLE BAUMRUKOVÁ RŮŽIČKOVÁ, ředitelka autoškoly, ke vztahu cyklistů a motoristů v podcastu říká: „Kdo chce do provozu, musí znát pravidla. Na silnici strávíme přibližně šedesát let, vyplatí se proto vědět, co smím a nesmím. A je jedno, jestli řídím auto nebo jezdím na kole. Chyba může zničit život spoustě lidí.”


Velké rozdíly vidí mezi začínajícími řidiči a profíky, případně řidiči referenty. „Ti, co řídí pracovně, mají pravidla načtená výrazně víc. Musí se je průběžně připomínat. Mladí mají větší mezery ve znalostech, ale jsou zase o něco vnímavější,“ přemítá.


„Především bychom si měli uvědomit, že na silnici máme práva, ale i povinnosti. Je to jednoduché – je třeba začít od pravidel. Podle nedávného výzkumu iniciativy Dám respekt se v nich Češi moc nevyznají Spousta lidí například nerozezná cyklokoridor od cyklopruhu. A to je nebezpečné pro cyklisty i motoristy. A ještě jedna věc, o které se v zákonech nepíše, je důležitá: vzájemná ohleduplnost,“ uzavírá Nicole Baumruková Růžičková.


 

Projekt Dám respekt je financován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Fond zábrany škod je zřízen zákonem č. 168/1999 Sb. a věcně ho spravuje Česká kancelář pojistitelů, profesní organizace pojišťoven, které jsou oprávněny na území České republiky provozovat pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (povinné ručení). Tyto pojišťovny do fondu zábrany škod odvádí ročně 3 % z přijatého pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Prostředky z fondu jsou rozdělovány mezi základní složky IZS, tedy hasiče, policisty a záchranáře, ostatní složky IZS a subjekty realizující projekty vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na silnicích a programy prevence v oblasti škod z provozu vozidel. Více informací: www.fondzabranyskod.cz.

bottom of page