top of page

Agresivita? Ne. Respekt!

V době koronavirové pandemie přibylo cyklistů. A to výrazně. Například aplikace Google Maps hlásí celosvětově 70 % nárůst v plánování cyklotras. Ve Finsku nebo v Polsku to je ale až čtyřnásobek! Výjimkou z trendu není ani Česká republika. Nováčci na jízdních kolech a hustší provoz však přinášejí spoustu rizikových situací a bohužel i vážných nehod. Kudy z toho ven?


Účastníci kulatého stolu s názvem „Agresivita? Ne. Respekt!“ se shodli, že klíčem je vzájemná ohleduplnost. I proto plánujeme na rok 2022 společně s BESIPem kampaň, jejíž mottem bude právě respekt k druhým. Podívejte se na záznam akce, která proběhla v sídle Autoklubu ČR. Diskutovali iniciátor našeho projektu Roman Kreziger, olympijská medailistka, lyžařka Šárka Strachová, šéf BESIPu Tomáš Neřold, ředitel dopravní policie Jiří Zlý, dopravní psycholožka Vlasta Rehnová a další hosté.


 

O Fondu zábrany škod

Projekt "Ukaž respekt" je financován z Fondu zábrany škod. Fond je zřízen zákonem č. 168/1999 Sb., a věcně ho spravuje Česká kancelář pojistitelů, profesní organizace pojišťoven, které jsou oprávněny na území České republiky provozovat pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (povinné ručení). Tyto pojišťovny do fondu zábrany škod odvádí ročně 3 % z přijatého pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Prostředky z fondu jsou rozdělovány mezi základní složky IZS, tedy hasiče, policisty a záchranáře, ostatní složky IZS a subjekty realizující projekty vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na silnicích a programy prevence v oblasti škod z provozu vozidel. Více informací: www.fondzabranyskod.cz.

bottom of page