top of page

Vakoč: Kdyby co nejvíc řidičů jezdilo na kole, pochopí, proč chci 1,5metrový odstup


Náš ambasador Petr Vakoč byl hostem rozhovoru s Petrem Vizinou na ČRo Plus. Řeč byla o respektu mezi cyklisty a řidiči a o tom, zda mohou být české silnice bezpečnější. Čtěte a poslouchejte zde.


Petr je profesionální silniční cyklista, ale i propagátor cyklistiky v běžném životě. V roce 2018 utrpěl těžká zranění při dopravní nehodě - zezadu ho srazil z kola nákladní automobil. Dokázal se vrátit k závodění a už zase válí v pelotonu.

 

Iniciativa Ukaž respekt chce více vzájemného respektu mezi motoristy a cyklisty. Naším dlouhodobým cílem je ohleduplnost na silnicích a snížení počtu nehod lidí na kole. Projekt je spolufinancován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.


Fond zábrany škod je zřízen zákonem č. 168/1999 Sb., a věcně ho spravuje Česká kancelář pojistitelů, profesní organizace pojišťoven, které jsou oprávněny na území České republiky provozovat pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (povinné ručení). Tyto pojišťovny do fondu zábrany škod odvádí ročně 3 % z přijatého pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Prostředky z fondu jsou rozdělovány mezi základní složky IZS, tedy hasiče, policisty a záchranáře, ostatní složky IZS a subjekty realizující projekty vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na silnicích a programy prevence v oblasti škod z provozu vozidel. Více informací: www.fondzabranyskod.cz.

bottom of page