top of page

VIDEO: Znáte „Holandský chvat“? Cyklistům i sobě tím můžete zachránit život

Iniciativa Dám respekt, která se zaměřuje na vztah cyklistů a motoristů a snížení počtu dopravních nehod, vypustila do světa nové video, ve kterém se věnuje tzv. dooringu a Holandskému chvatu. Jeho cílem je zvýšit povědomí o životu nebezpečné situaci nejen pro cyklisty, když se řidič při vystupování z vozidla nerozhlédne.

„Takový náraz do otevřených dveří auta je pro cyklistu podobný jako náraz do zdi. Řidič riskuje i svoje zdraví, když nečekaně vystoupí do ulice. Může ho smést nejenom cyklista, ale i auto. Kdybychom tímto videem naučili i třeba jen dva lidi se pravidelně při vystupování z vozidla nejprve rozhlédnout, stojí to za to a někomu to zachrání zdraví, možná i život,“ říká Roman Kreuziger, zakladatel iniciativy Dám respekt. Desetinásobný účastník Tour de France si ve videu zahrál právě cyklistu, jenž kvůli nepozornosti řidiče skončí na silnici. „Opět se snažíme o nadsázku, naším hlavním cílem je, abychom o sobě na silnici vzájemně věděli. Každý by měl začít u sebe, být ohleduplný a dodržovat pravidla. A je jedno, jestli jsem za volantem nebo na kole,“ dodává.

 

Dooring je termín používaný pro situaci, kdy řidič otevírá dveře svého vozidla a dochází k nárazu cyklisty či motorového vozidla, které projíždí kolem. Statistiky se liší, ale například platforma Dutch Reach Project odhaduje, že dooring může až za 20 procent dopravních nehod s účastí cyklisty a motoristy. „Holandský chvat je technika, kdy otevřete vůz pravou rukou a vyhlédnete před vystoupením do ulice,“ vysvětluje Roman Kreuziger.

 

Produkce spotu se ujalo uskupení Blue Hour Cult a v rolích různých typů řidičů se ocitli Viera Pavlíková jako babička, Andrea Sestini Hlaváčková jako blondýna, Ivo „Rafan“ Traxmandl jako kolotočář a Petr Vančura jako frajírek na rande s Hannah Saleh. Režie se ujal Radim Vaňous.

 

Po loňském videu, ve kterém Roman Kreuziger jako oddávající usmiřoval znepřátelené rody, je toto už druhý počin, který cílí na zlepšení vzájemného respektu obou skupin. Víc jak 60 % české veřejnosti se považuje za cyklistu i motoristu, přesto jsou vztahy napjaté. Často chybí ohleduplnost a znalost dopravních předpisů týkajících se cyklistiky. To potvrdil také výzkum od společnosti KANTAR, který proběhl letos v dubnu.

 

Iniciativa Dám respekt vznikla v roce 2019. Zaměřuje se na osvětu v online prostředí i na akcích mezi lidmi. Jejím cílem je zvýšení znalosti a dodržování dopravních předpisů souvisejících s cyklistikou, větší ohleduplnost mezi všemi účastníky silničního provozu a v konečném důsledků snížení nehodovosti zranitelných účastníků. Spolupracuje s Policií ČR, BESIPem, Autoklubem ČR a dalšími institucemi. Každý rok přichází s novými videi. Letos se iniciativa věnuje právě Holandskému chvatu (ke stažení na www.damrespekt.cz).


VIDEO: Holandský chvat ke stažení

  • Autor: seskupení Blue Hour Cult, režie Radim Vaňous.

  • Volně k redakčnímu užití, formát 16:9: stahujte zde. Formát 9:16 stahujte zde.

 

Projekt Dám respekt je financován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Fond zábrany škod je zřízen zákonem č. 168/1999 Sb. a věcně ho spravuje Česká kancelář pojistitelů, profesní organizace pojišťoven, které jsou oprávněny na území České republiky provozovat pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (povinné ručení). Tyto pojišťovny do fondu zábrany škod odvádí ročně 3 % z přijatého pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Prostředky z fondu jsou rozdělovány mezi základní složky IZS, tedy hasiče, policisty a záchranáře, ostatní složky IZS a subjekty realizující projekty vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na silnicích a programy prevence v oblasti škod z provozu vozidel. Více informací: www.fondzabranyskod.cz.

bottom of page